Merhabalar! Vize Nasıl Alınır? Sayfamıza Hoşgeldiniz. Vize Nasıl Alınır? ile ilgili tüm detayları sizin için yazdık.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]

Bize Hizmetleri ilgili Bizden her türlü bilgi alabilirsiniz

TELEFON : 0545 571 7 571   E-mail: info@kocakvize.com

[/box]

Vize Nasıl Alınır?

Vize Nasıl Alınır, bir devletin dış temsilcilikleri (Büyükelçilik, Konsolosluk ve Fahri Konsolosluk)veya sınır makamlarına başvurularak alınır.

Vize almak için giriş yapılmak istenen ülkeye bağlı konsolosluklara ya da aracı kurumlara başvurulur. Kurumlar ve çoğu konsolosluk, online başvuru hizmeti sunmaktadır. Vize alınan yer ilgili başvuru kurallarına göz atmayı unutmayınız. Bu kurumlara gitmeden önce gerekli belgeleri tamamlamak gerekir.  Kurum ya da konsoloslukta dilekçe doldurulur. Bu noktada görevliler vize almak isteyenlere gerekli bilgiyi sağlamaktadır. Ayrıca vize işlemleri için vakit harcamak isteyenler için özel aracı kurumlar da mevcuttur. Bu tür aracı kurumlar ücret karşılığında tüm vize işlemlerini yürütür.

Yurtdışına seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından Umuma Mahsus (Bordo), Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri gitmek istedikleri ülkenin vize politikası gereğince vizeye tabi tutulur veyahut vizeden muaf sayılırlar. Vize onayı gerektiren ülkeler için kişinin ‘vize başvuru’ sürecini eksiksiz tamamlaması gerekmektedir. Vize başvuru için yapılması gereken işlemler ülkelere ve Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarına uygulanan vize rejimi prosedürlerine göre değişkenlik gösterir.

vize nasil alinir?
vize nasil alinir?

Vize Nereden Alınır?

Seyahat edilecek ülkenin;

  • Büyükelçiliklerden (Örnek: Almanya Büyükelçiliği Ankara)
  • Başkonsolosluklardan (Örnek Almanya İstanbul Başkonsolosluğu)
  • Konsolosluklardan (Örnek: Almanya Antalya Konsolosluğu)Bazı ülkelerin
  • Fahri Başkonsoloslukları veya Fahri Konsoloslukları aracılığıyla alınabiliyor. (Fahri Konsolos O ülkeyi temsil eden kişi; bir işadamı, akademisyen bir sanatçı vb. gibi
  • Yetkili Vize Ofis merkezlerinden (idata, vfs global gibi)
  • Yetkili Vize Acenteleri kullanarak

Online Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

 Başvuru öncesi Konsoloslukların resmî web sayfaları ziyaret edilir

 Web sayfalarında bulunan vize başvuru kılavuzu incelenir

 Her başvuran adına web sayfalarından hesap açılır

 Formlar gerçeğe uygun bilgilerle doldurulur

 Formlarda verilen bilgiler son kez kontrol edilir

 Başvuru ücretinin ödemesi yapılır

 Randevu tarihi belirlenir

 Ödeme makbuzu, check list ve randevu dokümanlarının çıktıları alınarak başvuru evraklarının arasına eklenir.

Vize başvurusu nasıl yapılır?

Başvurular direkt olarak konsolosluklara, konsoloslukların resmi olarak yetkilendirdiği kurumlara yapılabilir veya aracı kurumlar vasıtası ile başvuru gerçekleştirebilirsiniz. Vize başvurusu yapabilmek için konsoloslukların belirlediği evrakları hazırlamış olmanız ve vize için talep edilen ücreti yatırmanız gerekmektedir. Başvuruları e-vize aracılığıyla da yapmanız mümkündür. Konsolosluğa gitmek için yeterli vaktiniz yoksa ve bu işlemlerle kendiniz oyalanmak istemiyorsanız aracı kurumlar ile kolaylıkla başvuru işlemlerini halledebilirsiniz.

Vize için gerekli belgeler nelerdir?

Vize için gerekli evraklar konsolosluklara göre değişiklik gösterir ancak; her konsolosluğun mutlaka istediği belgeler;

  • Pasaport
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Banka hesap dökümü
  • Biyometrik fotoğraf
  • Mesleki durum belgesi
  • İkametgâh
  • Evli olanlar için aile cüzdanı
  • Otel rezervasyonu
  • Uçak bileti rezervasyonu
Vize İçin Gerekli Belgeler
Vize İçin Gerekli Belgeler

Vize Başvuru Merkezleri

  • İDATA vize işlem süresi (Almanya, İtalya Vize Schengen Vize Başvuruları)
  • Vfs Global Vize İşlem Süresi (Fransa, Belçika, Hollanda, İsveç, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Belçika, Avusturalya, Slovenya, Polonya, Estonya, Norveç, Finlandiya, Malta, Yunanistan, Lüksemburg, Litvanya, Letonya, Ukrayna, Rusya)
  • As Visa Solutions Vize İşlem Süresi (Macaristan, Portekiz, Norveç ve Slovenya Schengen Vize Başvuruları) 
  • TLS Contact Vize İşlem Süresi (İngiltere Vize işlem süresi)
  • Afrika Ülkeleri Vize İşlem süresi

Vize Türleri Nelerdir?

  • Ticari vize; Ticari amaçlı alınan vize
  • Turistik vize; Bir ülkeyi gezmek görmek tanımak için alınan vize
  • Çalışma vizesi: Bir ülkeye çalışmaya gitmek, iş için alınan vize
  • Aile- Arkadaş Ziyaret vizesi
  • Eğitim-Kurs vizesi
  • Konferans Seminer ve organizasyon vizesi

Vize İşlem Süresi

Vize işlem süresi, Elçiliklerin veya vize ofislerin çalışma saatleri, milli ve dini bayramlarının tatil günlerine göre değişmektedir.

İDATA (Almanya, İtalya ülkeleri) vize başvuruları İşlem Süresi. Schengen Vize Başvurusu İşlem Süresi

Uygun bulunan başvuru, yapıldığı tarihten itibaren 15 takvim günü içinde karara bağlanır.

Özellikle başvurunun ayrıntılı bir tahkikat gerektirdiği bazı durumlarda bu süre, azami 30 takvim gününe kadar uzatılabilir.

İstisnai olarak, özel bazı durumlarda ek bir takım belgelerin sunulması gerektiğinde, bu süre azami 60 takvim gününe çıkabilir.

Eksiksiz ibraz edilen vize başvuruları için başvuru evrakı iDATA aracılığı ile dış temsilciliklerin vize bölümüne teslim edilmesini takiben 15 gün içerisinde karar verilmektedir.

İşlem süresi ve başvuru kararı yalnızca Elçilik/Konsolosuklara aittir. Özellikle Türkiye ve Almanya resmi tatil günleri öncesinde dış temsilciliklerin vize departmanında yoğunluk sebebiyle işlem süreleri uzayabilmektedir. Mümkün olduğunca erken başvuruda bulunmanızı tavsiye ederiz.

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]Not: 15 günü aşan başvuru sorgulamaları sadece ilgili Elçilik/Konsolosluklara şahsen yazılı olarak kabul edilmektedir. Başvurunuzu sorgulamadan önce Elçilik/Konsoloslukların ek evrak bildirimi olup olmadığını e-mail adresinizden kontrol etmenizi hatırlatmak isteriz.[/box]

VFS GLOBAL Vize Başvuruları İşlem Süresi

Schengen Vize Başvurusu İşlem Süresi

Uygun bulunan basvuru, yapıldığı tarihten itibaren 15 takvim günü içinde karara bağlanır.

Özellikle basvurunun ayrıntılı bir tahkikat gerektirdiği bazı durumlarda bu süre, azami 30 takvim gününe kadar uzatılabilir.

İstisnai olarak, özel bazı durumlarda ek bir takım belgelerin sunulması gerektiğinde, bu süre azami 60 takvim gününe çıkabilir.

Moritanya Vize İstiyor mu?
Vize Nasil Alinir?

AFRİKA Ülkeleri Vize Başvuru İşlem Süresi

Elçiliklere göre değişmekte olup 2-10 takvim iş günüdür. Bazı Elçiliklerde Ekspres vize özellikleri olduğu için işlem süresi 2 takvim günüdür.

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]

Dikkat ediniz;

Bazı konsolosluklar şahsi başvuruyu kabul etmeyerek vize merkezleri aracılığı ile randevu vermektedir. Seyahat edeceğiniz ülkenin konsolosluğu ne şekilde randevu veriyor ise ona uygun şekilde şahsi yapabilir ya da vize merkezi aracılığı ile başvuru yapabilirsiniz.

[/box]

Bazı Konsolosluklar birebir başvuru sahibini görmek istiyorlar. Schengen vizelerinde bir kere parmak izni bulunan vatandaşlarımız başka bir vize alımında bir daha kendilerinin gitmelerine gerek kalmadan Biz vizelerini alabiliyoruz.

[box type=”success” align=”” class=”” width=””]

Vize Nasıl Alınır? Tavsiyeler:

  • Vize almadan önce seyahatınızı gerçekleştireceğiniz ülkenin Büyükelçiliklerinden, Temsilciliklerden veya Vize Acentelerinin web sayfalarınızı incelemenizi tavsiye ediyoruz.
  • Almak istediğimiz vize türümüzü belirliyoruz. (örnek Ticari vize, turistik vize, çalışma vizesi gibi)
  • Alacağımız Vize için Gerekli olan evraklar listesini belirliyoruz.
  • Evrak Kontrol Listesini oluşturmak.
  • Vize İşlem süresini öğreniyoruz.
  • Vize ücretini öğreniyoruz.
  • İkametimize göre Başvuru yapacağımız temsilciliğin adresini konumunu öğreniyoruz.

[/box]

Sık Sorulan Sorular ve Cevaplar (SSS)

Soru: Türk vatandaşlarına transit geçişlerde özellikle Balkan ülkelerinde vize muafiyeti olduğunu duydum. Konu hakkında bilgi verir misiniz?

Cevap: Bu konuda etraflıca bilgi sahibi olmak ve vatandaşlarımıza ikili düzenlemeler çerçevesinde sağlanan vize kolaylık ve muafiyetlerini görmek istiyorsanız, ilk olarak Bakanlığımız internet sitesinin Konsolosluk/Vize Uygulamaları/Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları başlığına bakmanızı öneririz.

Konuya ilişkin detayları Bakanlığımızdan veya başvuruda bulunduğunuz ülke temsilciliğinden de öğrenebilirsiniz.

Buna ek olarak, AB üyesi ülke vizeleri/oturma izinleri veya Schengen vizesi hamili vatandaşlarımıza da çeşitli kolaylıklar sağlanmaktadır. Bu çerçevede;

-AB ülkeleri/Schengen vizesi hamili veya AB/Schengen ülkeleri ile İsviçre ve Lihtenştayn’da ikamet izni bulunan umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımız Bulgaristan üzerinden 5 güne kadar vizesiz transit geçiş hakkına sahiptir. 10 yıldan eski geçerli pasaportlar için bu süre 48 saattir.

-AB ülkeleri veya İsviçre’de geçerli oturum sahibi umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımız Sırbistan ve Karadağ üzerinden 5 güne kadar vizesiz transit geçiş yapabilmektedir.

-AB veya bir Schengen ülkesi tarafından düzenlenmiş geçerli vize veya ikamet tezkeresi veya İsviçre veya Lihtenştayn ikamet tezkeresi hamili umuma mahsus pasaport hamilleri Romanya üzerinden 5 güne kadar vizesiz transit geçiş hakkına sahiptir.

-Geçerlilik süresi üç aydan uzun herhangi bir AB/EFTA ülkesinde daimi oturma iznine sahip vatandaşlarımız Slovenya’ya 90 güne kadar vizesiz girebilmektedir. Ayrıca geçerlilik süresi onbeş günden uzun herhangi bir AB/EFTA ülkesinde oturma izni veya C tipi Schengen vizesi sahibi vatandaşlarımız ise Slovenya’ya 15 güne kadar vizesiz girebilmektedir.

Soru: İki Türkün Avrupa’da açtıkları bir davayı kazandıklarını ve bundan böyle Türk vatandaşlarının AB ülkelerine vizesiz gidebileceklerini duydum. Bu konuda bilgi verebilir misiniz?

Cevap: Avrupa Birliği Adalet Divanı, İngiliz makamlarınca iş kurma amacıyla yerleşme izni başvuruları reddedilen Veli Tüm ve Mehmet Darı isimli vatandaşlarımız hakkında 20 Eylül 2007 tarihinde karara varmıştır. Bu konu hakkında ayrıntılı bilgi edinebilmek için Bakanlığımızın 29 Eylül 2007 tarih ve 18 sayılı (http://www.mfa.gov.tr/bn_18—29-eylul-2007_-avrupa-birligi-adalet-divani_nin-_abad_-veli-tum-ve-mehmet-dari-adli-vatandaslarimiza-iliskin-20-eylul-2007-tarihli-karari-hakkinda-bilgi-notu.tr.mfa) ve  ayrıca 26 Ekim 2007 tarih ve 20 sayılı  (http://www.mfa.gov.tr/bn_20—26-ekim-2007_-avrupa-birligi-adalet-divani_nin-20-eylul-2007-tarihli-_tum-ve-dari-karari_-hakkinda-basin-icin-bilgi-notu-.tr.mfa) basın bilgi notlarını okumanızı öneririz. Sözkonusu kararda vizenin bir engel olduğu belirtilmekte ancak, vizenin kaldırılması gerektiğine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.

Soru: Avustralya ile imzalanan Çalışma ve Tatil Vizesi hakkında bilgi almak istiyorum. Bu vize için hangi kuruma ve hangi belgelerle başvurmam gerekmektedir? Ayrıca, Avustralya ile uygulanmaya başlayan “work and holiday visa” adlı vize başvurusu için gerekli olan “government support letter” adlı devlet onay mektubunu hangi makamdan nasıl alabilirim?

Cevap: YÖK ile varılan mutabakat uyarınca, “Çalışma ve Tatil” vizesine başvuracak adayların tespitini anılan kurum yapacaktır. Bilahare aday listeleri Bakanlığımız aracılığı ile Avustralya’nın Ankara Büyükelçiliği’ne iletilecektir.

Dolayısıyla, bu konunun YÖK’ten takip edilmesi gerekmektedir.

Soru: X ülkesine gitmeyi düşünüyorum. Türkiye’deki temsilciliği nerededir ve bu ülkeye gitmek için vize almam gerekiyor mu? Vize gerekiyorsa, başvuru koşulları hakkında nasıl bilgi edinebilirim?

Cevap: Gideceğiniz ülkenin irtibat bilgilerini Bakanlığımız internet sitesinden  http://www.mfa.gov.tr/sub.tr.mfa?92435023-667b-4a3b-ade8-b61efab1194a adresinden öğrenebilirsiniz. Öte yandan, pasaportunuzun türüne gore vize almanız gerekip gerekmediğinde yine internet sitemizden http://www.mfa.gov.tr/turk-vatandaslarinin-tabi-oldugu-vize-uygulamalari.tr.mfa adresinden öğrenebilirsiniz.

Vize almanızın gerekiyorsa, gideceğiniz ülkenin temsilciliği ile görüşerek başvuru koşulları hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Vize hizmetleri için tıklayınız
Vize Nasıl Alınır? sayfamızı ziyaret ettiğiniz içi teşekkür ederim
Vize Nasıl Alınır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir